14 Mayıs 2013 Salı

Faiz Bir Dünya Gerçeği Midir?

Çok düşündüğüm bir konu değildir aslında faiz ya da paranın üretimden değil, bir değer olması hasebiyle kazandırdığı para... Ama geçenlerde, islami duyarlılığı yüksek olan ve islami duyarlılığı olan kesimlerden oy bekleyen ve alan bir siyasi liderimizin "faiz bir dünya gerçeğidir" demesi üzerine, konuya kafam takıldı.
http://almogaz.com/sites/default/files/styles/article-image/public/2012-634912676034647307-464_main.jpg?itok=-LBX1JyJ
Faiz benim üzerinde çok düşündüğüm bir konu değil, zira Kur'an'da çok açık ayetlerle yasaklanmış ve inanan bir insan için ne fena bir şey olduğu ayrıntılı bir şekilde açıklanmış. Mesela Diyanet'in mealine atfen:
Bakara Suresi-2:275 "Faiz yiyenler mahşerde ancak şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar. Bu, onların, "Zaten alışveriş de faiz gibidir" demelerindendir. Oysa Allah alışverişi helal, faizi haram kıldı. Kime Rabb’inden bir öğüt gelir de faizcilikten geri durursa, geçmişi kendisinedir, onun işi Allah’a aittir. Kim faizciliğe dönerse, işte onlar cehennemliktir, onlar orada temelli kalacaklardır."
Bakara Suresi-2:276 "Allah faizi eksiltir, sadakaları bereketlendirir. Allah pek nankör olan hiçbir günahkarı sevmez."

Bakara Suresi-2:278 "Ey İnananlar! Allah’tan sakının, inanmışsanız, faizden arta kalmış hesabdan vazgeçin."

Al-i İmran Suresi-3:130 "Ey İnananlar! Faizi kat kat alarak yemeyin. Allah’tan sakının ki başarıya erişesiniz."

Nisa Suresi-4:160/161 "Yahudilerin haksızlıklarından, çoklarını Allah yolundan menetmelerinden, yasak edilmişken faiz almaları ve insanların mallarını haksızlıkla yemelerinden ötürü kendilerine helal kılınan temiz şeyleri onlara haram kıldık. Onlardan inkar edenlere, elem verici azab hazırladık."

Rum Suresi-30:39 "İnsanların malları içinde artsın diye verdiğiniz her hangi bir faiz Allah katında artmaz; fakat, Allah’ın rızasını dileyerek verdiğiniz herhangi bir sadaka (zekat) böyle değildir. İşte onlar sevablarını kat kat artıranlardır."
Faiz konusunda, inanan insan için, kaynak böyle emretmekte. Yani bunun dışında konuştuğumuzda, konuştuğumuz şeyin Kur'an ile örtüştüğünü iddia etmemiz mümkün değil. Neyse bu konuyu yazmamdaki amaç, daha doğrusu beni bu yazıyı yazmaya sevkeden şey, toplumumuzda, liderine/önderine körü körüne bağlı insanların, liderlerinin sarfettiği cümleleri ve liderini sahiplenme uğruna, Ayetleri tartışabiliyor, "aslında o zaman öyleydi de, bu zaman böyle değil", "aslında Kur'an'da anlatılmak istenen o değil de, bu" diyerek, bin yıllık bir hastalık olan, Kur'an'daki kavramların anlamlarını eğip, bükme, evirip, çevirme hastalığına modern bir örnek vermeleri oldu.

İnandığımız siyasi görüş, takipçisi olduğumuz politik eğilim ne olursa olsun, inanan insanlar olarak, inandığımız dinin kaynağının aksini iddia eden, o kaynağa zıt söylem ve eylemler karşısında, bu eylem ve söylemlere kılıf uydurmamalı, siyasi kar-zarar muhasebesi yapmadan "dur", "olmaz", "yanlış" diyebilmeliyiz.

"Faiz bir dünya gerçeğidir" sözü, zamane gençliğinin dilinden düşüremediği kelime ile "süpersonik" bir siyasi savunma mekanizması ürünüdür. Düz mantıkla gidecek olursak; bir diğer haram içkinin dünya gerçeği olamaması acaba, içki üretimi ya da ithalatı yapan fimaların hissedar portföyünden mi kaynaklanmaktadır? Yanlışın, bir başka yanlışla yamalanabildiğine, hangi çağda, hangi olayda şahit olunmuştur?

Elbette en düşündürücü olanı, bu yalana "faizsiz bir ekonomik modelin, günümüz dünyasında mümkün olmadığı" uydurmasını kalkan yapıp, bu ifadeyi sahiplenen ve ifade sahibine arka çıkan "modern müslüman"lar. Bu modern müminlerin arasında, "İyi de alıp paranızı çalıştırıyorlar, bankada bıraktığınız gibi durmuyor, faiz bir nevi kar payıdır,haram olan faizin nitelikleri çok başka, bir borç ise, aynını değil fazlası şeklinde geri almak gibi faiz. Bu ödeyene zorluk, isteyen için ise haksız bir kazanç... Sizin paranızdan kar ediyor ve kazanç sağlıyor bankalar, sizden kazanç sağlayıp size de bir miktarını vaat ediyor ve bu yine de bankanın sizin paranız ile kazandığının çok altında oluyor. Tamam adı faiz ama nitelikleri çok farklı" diyerek, farklı bir kılıf biçenler bile var. Nerede var? "Müslümanım" diyenler arasında var. Maalesef var.

Burada mesele, faizli ekonomik model, faizsiz ekonomik model, barter sistemi vb. değildir. Burada mesele, "din"i, aksini iddia bile etse siyasi jargonuna dahil etmiş ve "dindar" kesimden oy bekleyerek yola çıkmış bir partiden bu söylemin çıkmasıdır. Aynı parti, sahip olduğu reflekslerle içki, başörtüsü gibi konularda tutumunu inanç ile savunurken, dindar nesil yetiştireceğiz derken, faizi dünya gerçeği olarak kabullenebilmekte, hatta kitlelere sunmaktadır. "Sunmasın da ne yapsın, sel suyunun önünde durulabilir mi?" diyenlere, mesela "çıkıp da söylemesin" diyebiliriz. Kimse müslümanım diyen bir insandan böyle bir malumatfüruşluk beklemiyor.

Son olarak, faiz bir dünya gerçeği değildir. Faiz, sanal bir "gerçeklik"tir. Dinin kaynağında, yani Kur'an'da reddedilmiş, bankaların ve tefecilerin doğasından, "insan"ın doğasına sokulmuştur.

1 yorum:

  1. Güzel yorum, eline sağlık. Yalnız Bakara suresinin devamına da değinmek lazım:

    BAKARA 279. Şayet böyle yapmazsanız (faiz hakkında söylenenleri), Allah’a ve Resulüne karşı savaş açtığınızı bilin. Eğer tevbe ederseniz, artık sermayeleriniz sizindir. (Böylece) Ne zulmetmiş olursunuz, ne zulme uğratılmış olursunuz.

    Kenan

    YanıtlaSil

Yönetici tarafından uygun bulunmayan yorumlar silinecektir.